torsdag 12. juli 2012

Sommerdager på Heimestøl

Som lita jente ble somrene alltid delt i to: De første ukene var vi på Heimestøl og hjalp til med slåtten. De siste ukene var vi i Halden. Nå har det blitt noen år siden sist jeg har vært på Heimestøl - gården i de bratte bakkene. Jeg hadde nesten glemt den spesielle atmosfæren og hvor flotte mennesker som bor der. Men denne sommeren tok jeg endelig med mann, barn og hund for å reise på besøk igjen. Og vi har hatt det så supert! Nå går vi og planlegger tur tilbake igjen..  =)

Bildene er tatt av undertegnede, IA sin bestefar og kusine M. 



Altså, hvorfor kom dette sideveis, da? Vel, det er i alle fall bilde fra dag 1.. IA, tremenning T og min onkel H er klar for fisketur. IA har aldri fiska på ordentlig før, han. Nå fikk han grave makk (mark, altså) og prøve stanga på egenhånd. Stor stas!

Fetter K med stanga


 Jommen ble det fisk også!


Altså, dette bildet var innmari kult helt til blogspot-en bestemte seg for å rotere det med klokka! Kusine M er en kunstner med kameraet, synes vi. :)


 Stolt fisker

 T fikk også trekke "kjø" (ørret).


T hadde liten lyst til å klå på fisken


Ivrig bestefar viser IA hvordan man gjør det.


På Heimestøl er det mange dyr, og et av dem så sitt snitt til å få tak i denne fuglen. Heldigvis gikk det bra! Undertegnede lekte vetrinær og mente bestemt at vinger og annet fungerte som det skal.


 Fuglen er av type "ikke-husker-jeg-hva-det-heter". Ble raskt omdøpt til Makkapakka-fugl.



Snille fetter K lot IA få styre traktoren! Gutten var helt i ekstase og hadde havnet langt nedi gjelet (juvet, altså) om ikke det var for en ansvarlig voksen som passet godt på..


... så kjører vi ut av hekken....

 
Dette kan også traktorer brukes til. Det heter "å jylle" og handler kort og godt om å sprute kubæsj utover jordet for å sikre god vekst av graset. Nevnte jeg at det ble litt travle tilstander for å redde inn klesvaska?


 Gutta kom godt overens! Samme ulla de to, IA akkurat fyllt 5 i klesstr 8 år og T 3 år i klesstr 6.. Like fulle av humør og latter, like kort vei fra glede til sorg. Den samme intense skepsisen for grønnsaker. Og interessen for biler og traktorer var absolutt gjensidig!

 Forsøk på å fotografere to små i trappa. Ikke så lett å sitte i ro!

 ... og verre skulle det bli...

 
Dag 2 var vi på Norddalen. Her er Norddalsvatnet midt i bildet, og stølen syns såvidt ved enden av vatnet. Skal ikke skryte på meg å ha vært i fjellsida selv dette året, det er pappa som har fotografert. Men før i livet har jeg besteget både dette fjellet og de som er rundt. :)

Veien opp til Norddalen går oppover, og med fin utsikt underveis. Her utover Holsavatnet.  Undertegnede har beholdt de litt for store by-solbrillene for anledningen. ;)

 Siden man blir rimelig varm av en sånn tur, passer det godt med et bad på toppen. Viktig med den rette stilen! (Kan forøvrig skryte på meg en dusj i fossen også, men bikinibilder egner seg dårlig på nett.)

 
IA kunne styre sin begeistring for badinga (skjønner ikke det, var jo hele 8 grader i vannet!!!), men hadde i stedet introduksjon i hvordan innta vann av bestefar. ;)

Gutta slækker'n i sola

Upåklagelig utsikt. (Kvitefjellet til venstre, Tverrfjellet (?) i midten.)

Tilsvarende utsikt fra vatnet. Fyren som forskjønner bildet ytterligere, er fetteren min på tur med oteren. (Oter er altså ikke bare et dyr - som IA kjapt tenkte det måtte være - men også et fiskeredskap)

Tante har i grunn få særegenheter. Men å bade med ullsokker, har hun funnet ut er uhyre smart. Litt mindre smart var det at ullsokkene hadde det med å dette av ute i vannet. Da blir selvfølgelig den utskremte østlendingen truet ut i vannet igjen for å gå på jakt...

Mål lokalisert!

Oppdrag utført!

På dette tidspunktet var kontakten med tærne borte. Ny og spennende opplevelse! :)

 
Mannen kommanderte meg til å fotografere Patrolen. Ingen østlending vil nemlig tro at det går an å plassere en bil akkurat her!


 Veistandard litt utenom det vanlige. "Steinhaug" heter sånt her på østlandet. 

 
Imidlertid vet vestlendinger tydeligvis hvordan manøvrere biler også i hellinger på 45 grader med stup både til høyre og venstre.

1 kommentar:

Unknown sa...

Sånne herlige sommer-minner med fiske, natur, dyr og lek!!!
:-D godt å kunne ha bildene som varig minne!