søndag 9. mars 2008

En tilknytta familie

Vi er visst en skikkelig tilknytta familie. En familie som praktiserer noe som heter tilknytningsomsorg.

Hva tilknytningsomsorg er for noe?
Vel, det er i alle fall ingen ny oppfinnelse!

Se for deg en landsby i Afrika. Et lite sted uten så alt for mye kontakt med omverdenen. Barn fødes det mange av. Skal de overleve, er de nødt å være tilknyttet.

De sender ut signaler som det svares på. Gråter de, får de mat og trøst. Skrikekur, rutinemating og andre nymotens oppfinnelser brukes ikke.
De holdes i noens armer hele tiden, helt til de er gamle nok til å knytes fast på mor eller en annen omsorgsperson.
De ammes. Og siden de alltid er i nærkontakt med mor, forsyner de seg når de måtte ønske det. Barnepiker sørger for å bringe barnet til matkilden så fort det sier ifra. Og de ammes lenge.
De sover sammen med mamma og pappa om natten. Det beskytter dem mot farer, og det sikrer at de får den næringen de trenger også da.

Det er blitt forsket på disse barna, og man sammenlignet dem med barn som vokste opp i den vestlige verdenen. Vestens unger ble matet etter klokka, skrek seg i søvn og tilbragte mange timer på gulvet for å trene opp motorikken. Men stikk i strid med hva forskerne trodde, var det faktisk stammebarna som gikk først. De var også tidligere ute språklig og sosialt.

Pluggens signaler forsøker vi å se og verdsette så godt vi kan. Vi gjør det vi kan for å knytte ham til oss, for å bli kjent med ham, for å forstå ham.
Han bæres så ofte han ønsker det, både av mamma, pappa og av andre omsorgspersoner. Men han er selvfølgelig på golvet også, så lenge han trives der.
Fortsatt får han morsmelk, både natt og dag. Han skal få det så lenge han måtte ønske det.
Han sover i vår seng. Der skal han få bli til han er klar for å få eget rom.
Vi er kritiske til råd som "bare la ham skrike" eller "ikke skjem bort babyen!". Gråt er rop om hjelp, og vi ønsker at han skal bli bortskjemt på omsorg og kjærlighet. Gode foreldre oppfyller barnets behov, men ikke alle dets ønsker.
Så er vi også opptatt av balanse. Vi må også ta vare på ekteskapet vårt, og på oss selv. En god forelder har overskudd og gjør foreldrejobben med glede.

Dette er tilknytningsomsorg. Dette har vi tro på.

Lese mer? Sjekk: www.tilknytningsomsorg.no

Ingen kommentarer: