torsdag 29. november 2007

Nei til skrikekur!

Det er ikke til å unngå at en babymamma treffer mange andre babymammaer. Dessuten møter hun alle de som har hatt babyer en gang, og de er fulle av velmenende råd om hvordan man skal komme seg igjennom spedbarnstida på en best mulig måte.

Dessverre er det alt for mange som lar barna sine gråte uten å gi dem respons. De aller fleste i god tro, man ønsker jo ikke bortskjemte barn.

Til dere som leser dette: Jeg vil på det sterkeste advare mot skrikekurer! Når babyen gråter, er det fordi han/hun trenger deg. Når du ikke svarer på babygråten, lærer du den lille at du ikke bryr deg om ham/henne. Og enda verre: Du lærer spedbarnet at det kanskje ikke nytter å påkalle hjelp når han/hun har det vondt.

Og ja, jeg vet at mange av dere som leser dette, selv har praktisert skrikekur. Jeg ønsker ikke å gi dere dårlig samvittighet, jeg vet at dere handlet i beste mening, ofte etter råd fra helsepersonell. Men det er viktig at dagens mødre får vite at det finnes alternativer.

  • Et barn som får svar på gråt, blir trygg på at foreldrene er der og vil ta vare på ham/henne.
  • Et barn som får svar på gråt, lærer seg at det ikke er nødvendig å rope så høyt for å få respons. Barnet gråter derfor mindre, men gir heller andre og mer nyanserte signaler på hva det trenger.
  • Et barn som får oppleve fysisk og psykisk nærhet fra omsorgspersonene, blir trygge. Så dersom man som mor er lei av å bli "klengt på", er løsningen nettopp å gi barnet den nærheten barnet etterspør. Da blir det faktisk mindre klenging.
Og man skal ikke ta alt som står i vg og aftenposten for god fisk, men jeg velger likevel å anbefale disse to avisartiklene:

http://www1.vg.no/helse/artikkel.php?artid=101582
http://www.aftenposten.no/helse/article745695.ece

Ingen kommentarer: