onsdag 31. oktober 2007

Amming eller mamming

På lørdag blir Pluggen 4 måneder. Da er han gammel nok til å få grøt! Eller er han det?

I følge anbefalingene skal norske barn helst fullammes til de er 6 måneder. Noen trenger imidlertid annen mat tidligere, kanskje allerede når de er 4 måneder gamle.

Selvfølgelig hadde jeg tenkt å fullamme Pluggen i 6 måneder! Han fortjener jo det beste, ikke sant? Og fullamming gir så mange fordeler: Lavere risiko for astma, allergi, overvekt, tarmsykdommer, matintoleranser osv osv. (Jeg orker ikke å slå opp, men lista er lang!)

Men hva når Pluggen trenger mat hver time døgnet rundt? Da får ikke mammaen hans sove.. Er det viktig at mammaer får nok søvn, da?

Små plugger trenger god næring. Men de trenger enda mer at mamma gir en annen type næring: Samspill, nærhet, omsorg, tid og tålmodighet. Svar på signalene de gir. Og trøtte mammaer klarer ikke å gi dette så godt som de ønsker det.

Jeg skulle ønske at jeg klarte begge deler. Men om fullamming i 6 måneder gir all verdens fordeler, så er fullMAMMING mye, mye viktigere. Derfor skal Pluggen få grøt på lørdag. Og derfor ser mammaen fram til denne dagen med glede, selv om hun ikke klarte målet hun hadde om å være "perfekt mamma". Det er nemlig ikke alltid at perfekte mammaer er de beste mammaene.

Ingen kommentarer: