søndag 18. februar 2007

Artikler om bæring

I dag har jeg brukt litt tid på å finne artikler om bæring (i sjal, slynge, sele og andre bæreinnretninger) på nettet.

Jeg fant et sammendrag fra en tysk studie utført på 192 barn som ble båret i ulike innretninger regelmessig. Man ønsket å finne ut om barn som bæres i sjal og sele får økt forekomst av skoliose (skjev rygg) senere i livet. Man konkluderte med at det ikke var noen sammenheng mellom bæring og skoliose.

Dr. Eckhard Bonnet, en spesialist i barnesykdommer, hevder i en artikkel at han enda ikke hadde møtt et barn som hadde blitt båret som hadde utviklet hofteleddsdysplasi eller skoliose. Derimot hadde han møtt og behandlet svært mange barn med ymse skader etter å ha ligget for lenge i barnevogn (alt fra flate bakhoder til overopphetning/forfrysninger osv.) Han hevder også at barn som blir båret utvikler seg bedre psykososialt, motorisk og nevrologisk i forhold til andre barn. Jeg savner dokumentert forskning på området..

Det er ingen tvil om at det er forskjell på ulike bæreinnretninger. På siden "Din Baby" advares det mot bæring i BabyBear over lang tid hos nyfødte, da man i denne selen får for stort press på barnets rygg. De konkluderer imidlertid med at bæring i sjal gir bedre støtte og fordeler vekten på en annen måte enn Baby Bear.

Det er konkludert i flere studier med at mye kontakt mellom barnet og foreldre bidrar til et mer fornøyd og trygt barn som gråter mindre, tar til seg næring mer effektivt og vokser raskere. På flere sykehus verden over (Bl.a Akademiska sjukhusen i Uddevalla, Sverige) bruker man nå metoden "Kangarooing" på premature barn. Man lar mor og far bære barna sine inntil brystet, hud mot hud. Det viser seg at disse barna faktisk har bedre prognose enn premature som tilbringer hele tiden i kuvøse. Les gjerne mer om dette her.

Gro Nylander ("ammeforkjemperen") snakker varmt om å bære barna i flere intervjuer og artikler. Google navnet hennes + bæring, så finner du bl.a dette intervjuet. Og her finner du hjemmesiden til Solveig A. Wahl, en førskolelærer som har brukt mye av livet til å forske på bæring av barn. Hun har bl.a fått støtte og veiledning av både Gro Nylander og flere barne og ungdomspsykiatere.




Ingen kommentarer: