torsdag 22. februar 2007

Mer bæring: Kengurumetoden

Jeg har søkt mer på nettet og funnet en del litteratur om kengurumetoden. Kort fortalt går denne metoden ut på at foreldrene har sine for tidlig fødte barn på brystet, hud mot hud. Dette er et alternativ til å ha barnet i kuvøse. De aller minste må få ligge helt i ro på brystet, mens de som er større og sterkere kan bæres i sjal.

Metoden ble utviklet i u-land, der man har alt for få ressurser, og dermed dårlig tilgang på kuvøser og annet høyteknologisk utstyr. Men flere sykehus i I-land har nå begynt å benytte metoden, da man har oppdaget flere fordeler med den.

Det jeg skriver videre, er tatt fra denne linken: http://www.akademiska.se/upload/32488/KMC%20a%20practical%20guide.pdf
Her kan dere også finne adresser til studiene som er utført.

  • Tre studier kan alle konkludere med at det ikke er forskjell i mortalitet (dødelighet) mellom barna som ligger i kuvøse og barna som ligger på mors bryst.
  • En studie viser lavere forekomst av alvorlig sykdom (5% mot 18%) hos kenguru-barna.
  • En studie antyder at kengurumetoden kan bidra til lavere dødelighet og sykelighet hos de barna med lavest fødselsvekt. (Her 1000-1500 gram). En annen studie konkluderer med det samme. Begge har tall som er vanskelige å tolke, og man kan ikke utelukke at andre variabler har bidratt til forskjellene.
  • En annen studie antyder litt økt dødelighet blant kenguru-barna, men også her var det stor usikkerhet rundt tallene, og ikke signifikans.
  • Tre studier konkluderer med at kengurumetoden øker mor og barns sjanser betraktelig for å få amming til å fungere. Dette har vært et stort problem hos kuvøse-barna. At premature ammes, er veldig gunstig for vekst og utvikling.
  • Kengurumetoden er særlig gunstig hos de barna som sliter med temperaturreguleringen, viser flere studier.
  • Flere studier viser også at kengurumetoden gjør at mor føler seg tryggere og mer deltakende. Metoden hjelper mor å barn å knytte bånd, noe som er særlig vanskelig hos kuvøsebarn.
  • Det mangler forskning på flere mulige fordeler/ulemper med kengurubæring.

Interesserte kan lese mer om kengurumetoden på linken som står over.

Ingen kommentarer: